Ajankohtaista

30.04.2022

Vuoden 2022 Uitettava proffa haastaa opiskelijoita itsenäiseen ajatteluun

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) on valinnut vuoden 2022 Uitettavaksi proffaksi Mikko Hiltusen. Hiltunen työskentelee kudos- ja solubiologian professorina Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksella biolääketieteen yksikössä ja on tunnettu myönteisestä asenteestaan opiskelijoita kohtaan sekä kyvystään haastaa heitä itsenäiseen ajatteluun. 

Järjestyksessään 49:nneksi Uitettavaksi proffaksi on valittu filosofian tohtori (FT, neurotieteet) Mikko Hiltunen. Hiltunen toimii Itä-Suomen yliopistossa opettajana sekä opetusvastaavana useilla eri ihmisen biologian ja biolääketieteen koulutusohjelman kursseilla. Lisäksi hän johtaa muun muassa Alzheimerin taudin molekyyligenetiikan tutkimusryhmää sekä toimii neurotieteiden tutkimusyhteisön (NEURO-RC) johtajana. Opiskelijoille Hiltunen on inspiroiva esimerkki ja pidetty luennoitsija, joka auttaa ja kannustaa aina eteenpäin.

– Hiltunen tunnetaan vilpittömästä myönteisyydestään opiskelijoita kohtaan. Hän haastaa opiskelijoita itsenäiseen ajatteluun ja viitoittaa esimerkillään tietä tuleville tieteentekijöille. Mikko on todellinen tutkimuskentän moniottelija, joka on saanut niin kansallista kuin kansainvälistä tunnustusta, taustoittaa ISYYn hallituksen varapuheenjohtaja Jimi Virkkala valintaa.  

Hiltunen peräänkuuluttaa toiminnassaan uudenlaisen asenteen, koulutuksen ja mentoroinnin merkitystä jo tutkijanuran alkuvaiheessa, mikä edellyttää tutkimusryhmiltä, tutkijakouluilta ja yliopistoilta perinteisestä ajatusmallista poikkeavia toimintatapoja. Menestyminen nykypäivän muuttuvassa toimintaympäristössä vaatii hänen mukaansa uudenlaisia taitoja ja varsinaista tieteen moniottelijuutta myös tutkijoilta. Haasteista huolimatta Hiltusella on nuorille tutkijoille rohkaiseva viesti.  

– Vaikka nykyisessä tutkimuskentässä riittää haasteita, on selvää, että motivoituneille ja asiansa osaaville yksilöille avautuu monenlaisia mahdollisuuksia suomalaisen tutkimuksen uudistamisessa. Onni yksinkertaisesti suosii rohkeaa, Hiltunen kannustaa. 

Hiltunen on lähtöisin Kuopiosta ja valmistunut vuonna 2001 Kuopion yliopistosta filosofian tohtoriksi neurotieteiden alalta. Tämän jälkeen hän on toiminut muun muassa projektipäällikkönä aivotutkimusyksikössä Kuopion yliopistossa, Suomen Akatemian tutkijatohtorina Bostonissa, tutkimusjohtajana ja akatemiatutkijana Kuopion yliopistossa sekä kudos- ja solubiologian professorina, lääketieteellisen solubiologian oppiainevastaavana ja neurotieteiden tutkimusyhteisön (NEURO-RC) johtajana Itä-Suomen yliopistossa. 

Ylioppilaskunta on valinnut ja uittanut professoreita vappuaaton allastapahtumassaan Velj'mies-patsaalla vuodesta 1974 lähtien. Vuonna 2010 perinne siirtyi Kuopion yliopiston ylioppilaskunnalta Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan jatkettavaksi Kuopion ja Joensuun yliopistojen ylioppilaskuntien yhdistyessä. Proffan uitto on Suomessa ja kansainvälisesti ainoa laatuaan oleva tapahtuma. Ylioppilaskunnan allastapahtumassa pestään ja lakitetaan lisäksi Velj’mies-patsas sekä palkitaan opiskelijoiden keskuudesta valitut vuoden Velj’mies ja Siskotyttö. 

Lisätietoja:

Jimi Virkkala, hallituksen varapuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, p. 044 576 8404, kampuspj.kuopio@isyy.fi

Vuoden 2022 Uitettava proffa:
Mikko Hiltunen, professori, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 355 2014, mikko.hiltunen@uef.fi

Lue lisää:

Isyy.fi: Opiskelijavapun perinteitä juhlitaan jälleen elävän yleisön edessä Kuopion torilla