Ajankohtaista

Mielenterveysviikon yhteisötaidetempaus Kuopiossa

08.04.2024 - 10.04.2024 |Kuopio

Itä-Suomen yliopiston (UEF) molemmilla kampuksilla, Joensuussa ja Kuopiossa, järjestetään opiskelijoiden mielenterveysviikolla kolmipäiväinen yhteisötaidetempaus, jossa opiskelijat pääsevät ottamaan yhdessä tauon opiskelupäivään ja antamaan aivoille ja mielelle luovan ja rauhoittavan tauon ja luomaan yhteisöllistä taidetta.

Kuopion kampuksella tempaus järjestetään Snellmanian aulassa maanantaista keskiviikkoon 8.-10.4.2024 kello 11–15.30. Tempaus järjestetään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) itäisen alueen Kuopion terveystyöryhmän hankerahalla yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) sekä Kulttuuripaja Luoteen kanssa. Paikalle on kutsuttu myös opiskelijoiden mielenterveyttä tukevia toimijoita ja järjestöjä, katso sivun lopusta aikataulu. 

Opiskelijat voivat vapaasti osallistua mukaan itselle sopivana päivänä juuri sen aikaa kuin itse haluavat. Paikalla on materiaalit ja vapaaehtoisia opiskelijoita tai ISYYläisiä avustamassa ja ohjaamassa osallistujia. Tule paikalle osallistumaan yhteisötaideteoksen luomiseen ja irtaudu hetkeksi opintojen puurtamisesta! 

Opiskelijoiden mielenterveysviikko on Nyyti ry:n koordinoima ja sitä vietetään 8.-14.4.2024. Tänä vuonna kampanjaviikon teemana on yhdenvertaisuus ja erityisesti sosiaalinen saavutettavuus. Sosiaalisella saavutettavuudella tarkoitetaan hyväksyvää ja arvostavaa asennetta ihmisten moninaisuutta kohtaan. 

Yhdenvertaista yhteisötaidetta kampuksilla -hanke

Hankkeen tarkoituksena on tuoda hyvinvointityöhön mukaan kulttuurihyvinvoinnin näkökulmaa. Tempauksen aikana opiskelijat pääsevät osallistumaan kampuksella yhteisötaideteoksen luomiseen. Taideteoksen teemana on yhdenvertaisuus.

Korkeakoulujen hyvinvointityössä on tähän mennessä korostettu suurimmalta osin tiedon lisäämistä ja liikuntateemaisia hankkeita. Kulttuurin ja taiteen hyvinvointiulottuvuus on alettu huomioida enenevissä määrin osana hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämistä. THL:n mukaan taidetoiminta on osallisuuden ja yhteisöllisyyden ytimessä ja osallisuuden kokemus on keskeinen hyvinvoinnin tekijä. Taide- ja kulttuurilähtöisten menetelmien avulla rikastetaan arkista kanssakäymistä, pyritään saamaan aistit ja mieli liikkeeseen sekä houkutellaan kokemuksia ja tunteita esiin.

Yhteisötaidetempauksen aikataulu

Yhteisötaidetempaukseen voi osallistua Snellmanian aulassa tapahtumapäivinä 8.-10.4. kello 11–15.30. Paikalla on myös opiskelijoiden mielenterveyttä tukevia järjestöjä ja toimijoita alla olevan aikataulun mukaisesti.

maanantai 8.4.

  • klo 11–13 Opintopsykologi
  • klo 11–13 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS
  • klo 11–13 Opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija, erityisopettaja Tiina Juurela

tiistai 9.4.

  • klo 12–14 Yksinäisyystyö, MIELI Kriisikeskus Kuopio
  • klo 12–14 Setlementti Puijola

keskiviikko 10.4.

  • klo 11–15 Syömishäiriöliitto SYLI

Lue lisää: 

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Opiskelijoiden mielenterveysviikon yhteisötaidetempaukset 8.-10.4.

Lisätietoja: 

Laura Appelqvist, hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), laura.appelqvist(at)isyy.fi, p. 044 576 8407